Resepi kuah kacang simple

Bahan-bahan:

Kacang tanah 250 gram (digoreng/ disangai terlebih dahulu)

Cili kering yang dikisar/ciling giling 

Cili api/cili padi (optional kalau suka pedas)

Bawang Merah/Bawang besar/Bawang holland 

Bawang Putih

Lengkuas 

Halia

Serai diketuk (satu batang)

Air asam jawa

Gula kerek/gula kabong/gula nisan/gula

Garam

Cukup Rasa


Cara-cara :

Goreng kacang tanah sampai colour dia dah brown. 

Kalau tak yakin dah sedap ke belum, boleh cuba dulu satu.

Ketepikan tunggu dia sejuk, kemudian buang kulit dia dan kisar kasar.

Kalau nak cepat boleh tampi biar kulit dia tu cepat sikit terlerai. 

Sementara tunggu kacang tu sejuk boleh la.Goreng bawang dengan cili padi dulu.

Kisar bawang dengan cili yang digoreng bersama lengkuas, halia dan air.

Tumis dalam periuk, diikuti dengan cili kering yang telah dikisar tadi sampai pecah minyak.

Untuk cili kering ni, saya dah kisar terlebih dahulu dimana saya menggunakan kaedah rebus cili dahulu baru kisar. Nak bagi tahan lama.

Masukkan kacang yang dah dikisar tadi.

Masukkan serai yamg diketuk.

Masukkan air asam jawa satu mangkuk kecil.

Tambah gula kerek. Garam dan cukup rasa.

Tunggu sampai masak dan sebati.

Siap boleh dimakan bersama nasi impit/nasi kapit.

Untuk resepi nasi impit buat sendiri, saya akan post nanti okay.




Ulasan

Catat Ulasan